5
oct.
2020
0

Big wave mental surfer

Iubesc marea. Urmăresc activ diferite sporturi de apă și mai practic și kitesurf din când în când.

În Portugalia este un loc unde se creează valuri de 20-30m destul de aproape de țărm, și asta îl face un loc special pentru surferii profesioniști de valuri mari (big waves surfers). Țin minte ce stare am avut în noiembrie 2019 când un prieten a distribuit un video despre un surfer care a fost prins în mașina de spălat de la Nazare, și a fost singurul care a supraviețuit celor 4 valuri care au trecut consecutiv peste el. Situația lui a fost banală inițial: a prins un val și a început să îl coboare, doar că spre sfârșit s-a dezechilibrat și a căzut. Skijeturile l-au căutat în white waters (numite așa datorită spumei care se creează când se sparge valul, iar datorită forțelor, zona devine extrem de periculoasă), dar l-au depistat prea târziu și nu au ajuns la el în timp util, înaintea unui alt val imens. Drept care skijeturile au fost nevoite să se retragă, iar el să se scufunde. Iar l-au căutat skijeturile, iar a venit un val și au fost nevoite să plece. Abia după al 4lea val a reușit unul dintre skijeturi să îl depisteze rapid, să îl tragă rapid în spate și să fugă din fața unui alt val care venea și îi amenința că îi prinde din urmă. A fost primul surfer care a supraviețuit unui număr așa de mare de valuri consecutive.

Cred că am vizionat acel film de 3 sau 4 ori în acea zi (am pus link la sfârșitul articolului cu filmarea). Am simțit atât de profund sentimentul de grație divină ce i-a fost dată acelui surfer, încât programul zilei s-a transformat în câteva ore de citit despre el, despre surferi și acest loc. Am reținut ce scria în una din postările lui în social media: “Trust in God and foot on the board” (Crede în Dumnezeu și ține picioarele pe placă).

Tot citind, am dat de o altă poveste a unei surferițe de 19 ani, Maya Gabeira, care a avut un accident în 2003 în același loc. A intrat în Cartea Recordurilor cu acea coborâre, însă spre final a căzut și aproape s-a înecat. Am aflat și despre anii ei de pregătire și curajul de a aborda ceea ce avea să fie “valul ei”. În articol povestește cum că, atunci când era trasă în adânc, se gândea că există o forță superioară lucrurilor în care are încredere și că rolul ei este să facă tot ce ține de ea. Iar dacă acea forță superioară îi va permite să trăiască, va trăi.

Toată ziua respectivă am fost urmărită în fundalul minții mele de aceste povești, de imaginile acelor valuri uriașe.

Ce îi face pe acești oameni să fie atât de curajoși?

Ce îi mână pe ei să se aventureze într-un joc atât de periculos?

Ce îi face să intre în apă și să tot provoace limitele?

Deja de la un nivel încolo nu mai este numai despre adrenalină și exhibiționisme ieftine. Totul este bine calculat de o întreagă echipă, iar evenimentele sunt de fapt niște provocări complexe ale tuturor părților unui om: fizice, emoționale, mentale și spirituale. Și totuși, dincolo de echipamente și planuri, în apă este un om singur față în față cu oceanul, care are la dispoziție milisecunde pentru decizii. Cu o motivație puternică și o încredere de neclintit în propriul talent. Nu este atât despre ceilalți, cât despre ei și Valul lor.

Undeva, în miez de noapte, am înțeles de ce mă captivaseră atât de puternic poveștile lor. Pentru că și eu eram în plin proces de escaladare a unui munte personal, de coborâre al unui val. Ne este ușor să înțelegem efortul complex pe care oamenii îl fac când escaladează vârfuri de munte periculoase, când se scufundă sau se dau pe valuri imense pentru că Goliathul cu care se luptă vizibil și ușor de înțeles. Când vine vorba de scrierea unei cărți, de truda pentru realizarea unui progres științific sau o lucrare de finalizare de studii, ele devin provocări înțelese doar de o mână de oameni care știu ce înseamnă „acel munte” sau „val”.

Toți suntem de fapt surferi în oceanul mentalului nostru, însă nu știm cum să traducem pe înțelesul tuturor acest lucru. Iar acei big mental waves surfers sunt studenții, masteranzii, doctoranzii, cercetătorii tăcuți de prin case și laboratoare care au valuri de 20 de metri, poate, în fiecare zi și care, în fiecare zi, simt că i-au prins acele white waters care te fac să nu mai știi de trăiești sau respiri. Și cu toate astea, fiecare este mânat de aceeași forță creatoare superioară tuturor prin care continuă și merg mai departe.

Fiecare are valul lui care îl așteaptă și pentru asta fiecare se pregătește și se antrenează.

Al meu a fost teza de doctorat la care am tot lucrat în ultimii 6 ani. Si, am înțeles de la surferi și kitesurferi că întotdeauna ești într-o comunitate, dar competiția este întotdeauna față de tine însuți cum să devii din ce in ce mai bun, în așteptarea MARELUI VAL.

Și atunci mi-am dorit să devin un big wave mental surfer nu un surfer de vacanță cu dorința de a urca pe valuri din ce în ce mai mari și cu încrederea că rolul meu este să fac ce ține de mine să mă auto-depășesc, iar dacă forța superioară va vrea, voi trece cu brio peste toate white waters care îmi vor fi în cale.

Trust in God and mind at work!

(Crede în Dumnezeu și pune mintea la treabă)

Eu la kitesurf, oct 2020